Jak wiadomo, aby przygotować tradycyjną zupę, trzeba zaopatrzyć się nie tylko w naręcze warzyw i przypraw, ale też sztukę mięsa, z którego należy na początek przygotować wywar. W świecie wegan i wegetarian tradycyjna zupa jawi się zatem jako danie, w jakim nie sposób zasmakować. Nie znaczy to jednak, że wielbiciele żywności roślinnego pochodzenia skazują się na wyłączenie zup ze swojego jadłospisu. Zupy wegańskie przygotowuje się po prostu inaczej, z pominięciem elementu zwierzęcego. Podstawą przepisu tego rodzaju jest podsmażenie na oliwie cebuli, a nawet szeregu innych warzyw korzeniowych, jakie zwykle stanowią podstawę zupy, czyli selera, pietruszki, czy marchwi. Wywar mięsny zastępowany jest tu przez wywar właśnie warzywny, a niedostatek tłuszczu najczęściej jest wyrównywany przez jeszcze końcowe doprawienie zupy oliwą. W przepisach na wegańskie zupy często jako dodatek pojawiają się także warzywa strączkowe, bogate źródła białka roślinnego. Popularne propozycje to więc takie smaki, jak zupa z ciecierzycą czy soczewicą.