Komosa ryżowa z całą pewnością zasługuje na uwagę. Jest co prawda nadal dosyć droga i nie wszędzie dostępna, jednak jej właściwości rekompensują wydatek, warto zatem pokusić się o jej wykorzystanie przynajmniej od czasu do czasu. Komosa ryżowa, inaczej nazywana quinoa, występuje w trzech odmianach: białej, czerwonej oraz czarnej. Poszczególne gatunki nie różnią się znacząco, jeśli chodzi o skład, właściwości i wartości odżywcze. W innym tempie się gotują, mają nieco inną strukturę. Komosa ryżowa ma działanie pobudzające organizm. Zaliczana jest do grupy pokarmów rozgrzewających organizm, działa również oczyszczająco. Wzmacnia nerki, układ naczyniowo-sercowy, uzupełnia także niedobory witamin i składników odżywczych. Skutecznie przeciwdziała zaparciom i oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera także dużo więcej wapnia niż mleko i jego przetwory. Odnajdziemy w niej także wszystkie aminokwasy, które pomagają przyswajać wapń, argininę oraz rzadko spotykaną w zbożach lizynę. Quinoa jest dobrą propozycją dla osób odchudzających się, a jednocześnie wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym, mogą więc ją jeść nawet osoby uskarżające się na wahania cukru we krwi.