Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw. Powstaje on z wysuszonej kory drzewa. W medycynie stosuję się go od pięciu tysięcy lat. W starożytnych tekstach chińskich widnieją wzmianki o cynamonie, jako leku przeciw przeziębieniom oraz kłopotom trawiennym. Cynamon dodaje energii i witalności, jest wspaniałym źródłem manganu, wapnia, żelaza i manganu. Pobudza trawienie poprzez dostarczenie organizmowi błonnika pokarmowego, zapobiega nadkwaśności oraz działa przeciwbiegunkowo. Jedynie pół łyżeczki cynamonu dziennie obniża poziom cholesterolu, jak również pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie istotne dla osób cierpiących na cukrzycę. Cynamon zwalcza grzyby typu Candida. Łagodzi o n bóle stawów, wspomaga pamięć i koncentrację. Przypuszcza się, że może on ograniczać rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych. Przyprawa ta jest naturalnym konserwantem, zwalcza on bakterie E. coli, przez co zapobiega psuciu i fermentowaniu żywności. Cynamon uznawany jest jako środek wspomagający leczenie trądziku. Rozjaśnia skórę i zmniejsza zmiany wypryskowe.