Tofu to twaróg, nie mający nic wspólnego z twarogiem. Powstaje z nasion gotowanej soi, z których w pierwszej kolejności powstaje mleko. Nasiona poddawane jest procesowi koagulacji, a gdy podgrzane mleko zsiada się, serwatka jest zbierana i formowana w bloki. Tak powstaje tofu, które dostępne jest w sklepach, na półkach z produktami wegetariańskimi i wegańskimi w tak wielu odmianach, że każdy wybierze coś dla siebie. Istnieje tofu przygotowane na wzór sera feta, tofu smakowe, wersja kremowa, czyli tzw. silken tofu… Poszczególne rodzaje różnią się także stopniem twardości: od bardzo miękkich po bardzo twarde. Tofu ma wielu miłośników, którzy traktują je zarówno jako dodatek do sałatek, jak i produkt do stworzenia wegańskich serników, popularnie nazywanych tofurnikami. Istnieje jednak sporo przeciwników, podnoszących zastrzeżenia co do nieciekawego smaku tofu. Można, oczywiście, spróbować je oswoić i eksperymentować z różnego rodzaju przyprawami, jednak nie jest to wskazane. Tofu nie jest niezbędne w diecie wegańskiej i można znaleźć inne pokarmy, zawierające podobne składniki.