Glukozamina jest to substancja, którą wytwarza nasz organizm. Pełni ona bardzo istotną rolę. Substancja ta jest jednym ze składników, z którego zbudowane są nasze stawy. Stawy jeśli glukozaminy mamy w naszym organizmie pod dostatkiem, zazwyczaj nie dokuczają nam i są w dobrej kondycji. Niedobór glukozaminy zazwyczaj kończy się bólem oraz innymi dolegliwościami związanymi ze stawami. Zazwyczaj zażycie glukozaminy powoduje ustąpienie bólów stawów, co potwierdza tę teorię. Glukozamina według wielu powinna być przyjmowana z zewnątrz, szczególnie przez osoby uprawiające sport, który znacząco obciąża stawy, osoby z nadwagą lub osoby starsze. W organizmach u tych osób, glukozaminy może być za mało. Organizm nie jest w stanie nadążyć z produkcją (ze względu na przykład na wiek, kiedy to produkcja glukozaminy spada)lub, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie. Naturalnymi źródłami glukozaminy są między innymi owoce morza, takie jak małże i krewetki jak również raki. W preparatach glukozamina występuje zazwyczaj jako siarczan glukozaminy.