Seler – żaden feler

Seler to jedno z popularnych w Polsce warzyw korzeniowych. Do tego grona zaliczamy również marchewki, buraki, pasternak czy, coraz częściej wracającą do łask, brukiew. Tego typu warzywa są dostępne w sklepach przez cały rok, szczególnie jednak warto sięgać do nich zimą, kiedy pomidory czy ogórki właściwie nie mają smaku. Warzywa korzeniowe zawierają bardzo dużą dawkę cennych substancji odżywczych. Szczególnie cenne są te o czerwonym lub pomarańczowym zabarwieniu, a wśród nich burak – warzywo nad warzywami. Bez selera z kolei nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca. W 100 g selera korzeniowego jest jedynie 7 kcal i kilkadziesiąt cennych składników odżywczych. Jest w nim także dwukrotnie więcej witaminy C niż w popularnych cytrusach. Seler zawiera także naturalny kompleks witaminowy z witaminami z grupy B, kwasem foliowym i witaminą PP. Seler skutecznie uzupełnia również niedobory witaminy E, minerałów, fosforu czy wapnia. Jego spożywanie wspiera oczyszczanie organizmu i pobudza przemianę materii.