Arginina jest niezbędnym w organizmie aminokwasem budującym białka ustrojowe. Jej działanie zapewniające prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego podbiło ostatnimi czasy rynek producentów suplementów diety. W reklamach produktów podaje się szereg jej zastosowań. Zatem, jakie są najważniejsze przypisywane jej działania? Po pierwsze dostrzeżono, że arginina jest prekursorem w syntezie tlenku azotu, dzięki czemu obniża ciśnienie tętnicze krwi, zwiększa masę mięśniową i wydolność organizmu, uelastycznia błony oraz wzbogaca krew w substancje odżywcze. Po drugie dobroczynność tego aminokwasu przypisywana jest stymulowaniu wydzielania hormonu wzrostu. Podstawą zalet jej stosowania jest także zmniejszanie ryzyka chorób serca oraz redukcja tkanki tłuszczowej, ochrona nerek i działanie przeciwutleniające. Niedobory argininy można uzupełnić jedząc artykuły spożywcze bogate w białko, czyli przede wszystkim produkty mleczne, mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe, ryby morskie oraz zboża i płatki owsiane.