Pieprz kajeński to przyprawa o bardzo ostrym smaku i niezwykłych, leczniczych właściwościach. Pozyskuje się go poprzez suszenie i mielenie papryki Cayenne – jest to jedna z papryczek chili, rosnąca w Ameryce Południowej i wschodnich Indiach. Na właściwościach tej konkretnej ostrej papryczki poznano się już w XV wieku – od tamtej pory słynie jako panaceum na rozliczne dolegliwości, czy sposób na wygranie walki z infekcjami. Za działanie pieprzu kajeńskiego odpowiedzialna jest zawarta w papryce kapsaicyna. Jej działanie odczuwa się przede wszystkim jako bardzo ostre podrażnienie zmysłu smaku, jednak wykazuje ona dobroczynne działanie na funkcjonowanie ludzkiego ciała. Wzmacnia układ odpornościowy, między innymi udrażniając drogi oddechowe. Łagodzi stany zapalne, osłabia dolegliwości bólowe, Pobudza krążenie krwi i zmniejsza ilość złego cholesterolu, tym samym zapobiegając chorobom układu sercowo-naczyniowego. Usprawnia też pracę układu pokarmowego. Nowe badania naukowe donoszą nawet, że związek ten skutecznie hamuje rozwój komórek rakowych.