Dotychczas temat octu jabłkowego był podejmowany w kontekście kulinarnym, jako dodatek do sałatek i dań. W ostatnim czasie coraz częściej ocet pozyskiwany ze sfermentowanych jabłek pojawia się w dyskusjach na temat odchudzania obok zielonej kawy czy zielonego jęczmienia. Czy stosowanie oleju jabłkowego może spowodować redukcję tłuszczu? Czy jest to sposób sprawdzony i bezpieczny? Lecznicze działanie octu znali już starożytni. Olej jabłkowy pobudza trawienie i wspomaga wytwarzanie soków żołądkowych. Picie octu jabłkowego wypływa na przemianę materii, bowiem stymuluje żołądek do intensywniejszej pracy. Kuracja octem jabłkowym może wiec wspomagać proces odchudzania, nie można jednak tylko na tym specyfiku opierać walki ze zbędnymi kilogramami. Odchudzanie to połączenie aktywności fizycznej z dietą. Ocet jabłkowy stosowany w odpowiednich ilościach wspomaga procesy trawienne, a dodatkowo odpowiada ze detoksykację organizmu. warto jednak pamiętać, że nie wolno przesadzać ze spożywaną ilością.