Flawonoidy są substancjami obecnymi przede wszystkim pod skórką owoców i warzyw. W naturze spełniają wiele funkcji, choćby ochronnych i grzybobójczych. Równie ważne są dla naszego organizmu. Część z nich została przez naukowców zakwalifikowana do grona witamin i ukrywa się pod nazwą witaminy P. Tę znamy doskonale z właściwości uelastyczniających naczynia krwionośne. Prócz tego flawonoidy w organizmie ludzkim pełnią szereg dodatkowych działań: oddziałują rozkurczowo na mięśnie przewodu pokarmowego oraz układu moczowego, działają przeciwzapalnie, antyalergicznie i antygrzybiczo. Chronią wątrobę, poprawiają stabilność tkanki łącznej, co przekłada się dobrą kondycję skóry. Okazuje się także, że flawonoidy skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Najlepszym źródłem flawonoidów są owoce i warzywa, przede wszystkim sezonowe. Należy zatem sięgać po te produkty, które są właściwe dla danej pory roku i czerpać z nich pełnymi garściami. Najlepszym rozwiązaniem jest dieta zróżnicowana, gdyż różne owoce oferują różny zestaw składników – każdy z nich o korzystnym działaniu.