Kwestia wyboru pomiędzy masłem a margaryną to odwieczny dylemat dietetyków i przeciętnego Kowalskiego. Tymczasem sprawa jest oczywista. Zawsze, kiedy mamy do wyboru produkt naturalny oraz syntetyczną alternatywę o znacznie gorszej jakości, powinniśmy wybrać to pierwsze. Większość margaryn dostępnych na sklepowych półkach to produkty, stanowiące efekt przetworzenia chemicznego. Modyfikacje te nie mają wcale korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie, lecz sprawić, by produkcja była tańsza i efektywniejsza. Ponieważ jednak społeczeństwo zdążyło nasłuchać się, że masło jest złe, a margaryna dobra – dokonuje błędnego wyboru. Masło z kolei to produkt naturalny, składający się z dobroczynnych tłuszczów. Choć margaryna ma podobną zawartość tłuszczu, co masło, to zupełnie inny tłuszcz. Kwas masłowy, stanowiący składową produktu, to substancja, która potrafi zablokować komórki powodujące raka okrężnicy, wspomagając tym samym zdrowe komórki. Masło dostarcza także witaminy A. Mając do wyboru produkt naturalny i sztuczny, zawsze lepiej wybrać ten pierwszy.