Ma masę zastosowań nie tylko do potraw, dań i sałatek ale również dobrze działa w przypadku grzybicy, obniża ryzyko zachorowań na nowotwory gardła i przełyku, reguluje poziom cukru we krwi ale przede wszystkim doskonale wspomaga odchudzanie. Ocet jabłkowy wytwarzany jest z owoców, dlatego ma tak charakterystyczny, jabłkowy zapach. W jego skład wchodzą również minerały, witaminy i pektyny. Jak więc stosować ocet jabłkowy? Naukowcy odkryli, że wystarczy zażywać dzienną dawkę czyli to jest 1-2 łyżki octu ale dla uzyskania jeszcze lepszego wyniku, zalecane jest spożywanie niefiltrowanego octu jabłkowego. Wiele osób używa octu do pielęgnacji włosów, skóry, zębów albo po prostu jako środek czyszczący. Ponadto ocet ma jeszcze masę innych zastosować np. pomaga w walce z bólem stawów (wystarczy dodać podczas kąpieli do wody 1 lub 2 szklanki i moczyć się przed pół godziny), pomaga usuwać brodawki (trzeba namoczyć plaster w occie i przykleić do brodawki na noc), wybiela zęby (tutaj służy jako płyn do płukania jamy ustnej). Ocet jabłkowy ma masę zastosowań, warto go mieć w domu.