Batony proteinowe to bardzo dobre rozwiązanie dla każdej ćwiczącej na siłowni osoby, które nie wiedzą czym na co dzień zastąpić słodycze. Takie batony to bardzo dobre źródło makroskładników, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju mięśni. W swoim składzie zawierają bowiem bardzo duże ilości pełnowartościowego białka oraz węglowodanów, natomiast pozbawione są niezdrowych tłuszczów. Kolejną ich zaletą jest to, iż są łatwo dostępne, ponieważ można je bez problemu dostać w wielu sklepach, jednak warto również przygotować je w domowym zaciszu. Jeśli chodzi jednak o batony proteinowe przepis, to są one dosyć proste w przygotowaniu, jednak należy zaopatrzyć się w płatki owsiane, mąkę kokosową, owsianą lub migdałową, rodzynki, orzechy, mleko roślinne oraz odżywkę białkową. Płatki należy zalać wodą, po czym zmieszać je z pozostałymi składnikami, uformować na kształt batonika, po czym włożyć je najlepiej do zamrażarki na około 30 minut, aby osiągnęły w ten właśnie sposób swój finalny kształt.