Jest wiele osób, które na nowinki dietetyczne rzucają się jak na cudowne panaceum na formę i szczupłą sylwetkę. Tak też zareagowano na rosnącą popularność jagód acai. Są to niewielkie owoce, rosnące na palmach brazylijskich i, zdaniem niektórych, smakują jak czekoladowe jagody. Nie smak jest jednak w tym przypadku najważniejszy, ale właściwości odżywcze tych owoców. Zawierają one bardzo dużo antyoksydantów, które hamują starzenie się komórek organizmu, chronią przed powstawaniem komórek nowotworowych i zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy. W swoim składzie zawierają 18 aminokwasów oraz kwasów omega i witamin z grupy B. Swą popularność zawdzięczają jednak właściwościom odchudzającym. Ekstrakt z acai wchodzi w skład wielu suplementów diety sprzyjających redukcji tkanki tłuszczowej. W rzeczywistości ich spożywanie rzeczywiście może przyspieszyć metabolizm, nie oznacza to jednak, że są cudownym specyfikiem, którego zażywanie rozwiąże problem otyłości i nadwagi. Jak zwykle: bez zrównoważonej diety oraz odpowiedniej aktywności fizycznej spożywanie jagód acai nic nie da.