Coraz więcej osób boryka się z problemem insulinooporności. Dla zupełnego laika w tym temacie termin ten może nić nie mówić. Warto więc pokrótce wyjaśnić na czym insulinooporność polega. Zacznijmy od tego, że insulina hormon produkowany przez trzustkę odpowiada za regulowanie poziomu cukru we krwi. Fachowo mówiąc-glukozy. Poziom glukozy wzrasta wraz ze spożyciem niektórych pokarmów, głównie węglowodanów. By poziom glukozy po spożyciu węglowodanów nie był zbyt wysoki organizm cząsteczki glukozy transportuje do komórek. Gdy jednak poziom glukozy jest wciąż wysoki niemożliwe jest spalanie tkanki tłuszczowej. Organizm nie zużywa na bieżąco energii dostarczanej mu w postaci glukozy. Jest ona transportowana do komórek, tworząc w ten sposób zapasy energii w postaci tkanki tłuszczowej. Insulinooporność może być więc dość sporą przeszkodą w drodze do szczupłej sylwetki. Co w takiej sytuacji zrobić? Najlepiej pozbyć się ze swojej diety wszystkich słonych i słodkich przekąsek. W niektórych przypadkach wskazana jest również konsultacja z lekarzem.