Wszyscy lubią hummus. Jest on też smaczny i zdrowy, szybko więc wkroczył na listę dobrze ocenianych przekąsek, które podawać można nawet małym dzieciom. Hummus łączy w sobie bardzo dobry smak, wygodę spożywania, a także walory zdrowotne, co sprawia, że nada się niemal na każdą okazję. Składniki hummusu to ciecierzyca, oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny oraz pasta tahini – pasta przyprawowa na bazie ziaren sezamu. Aby hummus zachował swoje atuty, wykorzystać należy oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Pastę wzbogacać można oczywiście o świeże zioła oraz ulubione przyprawy. Hummus jako dodatek do dań stwarza szerokie pole do popisu. Tradycyjnie, na Bliskim Wschodzie, podaje się go z podgrzanym pieczywem (chlebem pita w oryginale) oraz pokrojonymi w paski świeżymi warzywami. Taka forma jest najlepsza, choć możemy także kierować się własnym gustem i wykorzystać bagietkę czy zawijasy z tortilli. Dowodem na to, że kulinarne fascynacje są niemalże nieograniczone, niech będzie fakt, że obecnie hummus przygotowuje się już nie tylko z cieciorki, tak jak w oryginale, ale również z innych warzyw strączkowych.