Czerwona herbata pu erh nazywana “pogromcą tłuszczu”pochodzi z Chin. Dostępne są jej trzy rodzaje: pu-erh, oolong i puszong. Posiada właściwości zdrowotne i odchudzające. Uzyskiwana jest tej samej rośliny, co herbata czarna, ale krótka fermentacja podczas produkcji sprawia, że napar nabiera czerwonej barwy. Pu-erh wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, ma działanie moczopędne. Zawiera wapń i fluor, co poprawia budowę mocniejszych kości i zębów. Obniża poziom cholesterolu, wspomaga układ krwionośny dzięki zawartości polifenoli, które ułatwiają też trawienie. Regulują wydzielanie żółci i przyspieszają spalanie tłuszczu. Ze względu na zawarty w niej cynk polecana jest dla osób z problemami skórnymi i w walce z trądzikiem. Najnowsze badania dowodzą, że chroni również organizm przed nowotworami. Dla przyspieszenia pracy metabolizmu poleca się pić 3-6 filiżanek dziennie. Z powodzeniem zastąpi kawę dzięki wysokiej zawartości kofeiny. Należy pamiętać, że aby uzyskać najlepsze efekty powinno się sięgać po pu-erh liściastą i pić ją po posiłku.