To mieszanina białek roślinnych, gluteiny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Jeszcze kilka lat temu, gluten był wykluczony z diety jedynie przez osoby cierpiące na celiakię. Obecnie modna dieta glutenowa zdobywa wszystkie poradniki żywieniowe. Jest nie jest wartościowym składnikiem odżywczym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu ale też nie szkodzi żadnej osobie. Osoby przechodzące na dietę bezglutenową, powinno wiedzieć co kryje się za tą nazwą. To mieszanina dwóch białek roślinnych: gliadyny i gluteiny, które można znaleźć w większości zbóż wspomnianych wcześniej. Osoby dotknięte celiakią, nie mogą jeść glutenu bo są na nie uczulone. Reakcja alergiczna jest natychmiastowa i objawia się wstrząsem anafilaktycznym, wymiotami, skurczami oskrzeli, katarem, pokrzywką czy zmianami skórnymi. To, jak przebiega alergia zależne jest od wieku osoby. Dzieci reagują inaczej a dorośli inaczej. Nigdy nie przechodź samodzielnie na dietę bezglutenową gdyż może Ci poważnie zaszkodzić.