Jeśli jeszcze nie spotkałeś się z określeniem fleksitarianizm, to z pewnością usłyszysz to słowo już niedługo. Powoli staje się on bowiem modny. Mało tego, być może jesteś fleksitarianistą, a nawet o tym nie wiesz. Czym on jest? Fleksitarianizm to nic innego jak sporadyczne jedzenie mięsa i spożywanie głównie dań wegetariańskich. Przyczyna takiego stanu rzeczy może być różna. Możemy unikać mięsa, ponieważ uznajemy wartości wegetarian, a jednak jeść je podczas spotkań towarzyskich, gdy nie ma dań wegetariańskich. Możemy także sięgać po mięsa sporadycznie ze względu na jego walory smakowe, ale traktować to raczej jako wyjątek potwierdzający regułę. Tak czy siak, fleksitarianizm to spożywanie mięsa naprawdę jedynie od święta. Najczęściej jest to także związane ze zwracaniem uwagi na jakość owego mięsa. Fleksitarianie to bowiem osoby, które dbają o to, co jedzą. Zależy im na zdrowiu, chcą także jeść smacznie i ekologicznie. Fleksitarianizm znany był już kilka wieków temu, jednak współcześnie możemy dostrzec pewien trend, który czyni fleksitarianizm modnym.