Pod określeniem liczi kryje się mały, okrągły owoc, który ostatnimi czasy coraz łatwiej wypatrzyć na stoiskach warzywniczych. Nazywane także chińską śliwką, wygląda rzeczywiście jak bardzo egzotyczny kuzyn tych owoców, choć przybierające niekiedy stożkowaty kształt, pokryte nieco chropowatą skórką, mogą przywodzić skojarzenia z truskawkami. Skórka liczi jest różowa, kryje ona białe wnętrze i ciemną, sporej wielkości pestkę. Słodki miąższ można jeść bezpośrednio, wykorzystywać go podczas przygotowywania deserów. Chińczycy cenią sobie także suszone owoce liczi. Owoc ten jest niezwykle bogatym źródłem zwłaszcza witaminy C, choć zawiera też sporą ilość witamin E, K i z grupy B. Niezwykłego składu dopełniają błonnik i minerały: potas, fosfor, wapń, żelazo. Ze względu na właściwości odżywcze, liczi poleca się osobom cierpiącym na choroby układu krążenia, zagrożonych miażdżycą. W temacie liczi najbardziej ekscytującą wieścią jest z kolei fakt, że ten smaczny i poprawiający humor swoim smakiem owoc być może ma także działanie przeciwnowotworowe.