Wartości zdrowotne żurawiny są znane od dawna, jednak jej zastosowanie paramedyczne sprowadza się w dużej mierze do użycia w preparatach wspomagających funkcjonowanie układu moczowego. Okazuje się jednak, że takie myślenie o żurawinie jest niedocenieniem jej prawdziwych możliwości. Żurawina wykazuje bowiem silne działanie antybakteryjne i antygrzybicze. Wspomaga także odporność dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Jak wiadomo, witamina C wspiera również syntezę kolagenu w organizmie, zatem pozytywne skutki jej działania będzie widać nawet zewnętrznie. Rzadko wspomina się o żurawinie w kontekście zawartości błonnika, a ma go dosyć sporo. Inne składowe tego owocu to również witamina E, magnez, fosfor, potas czy jod, będący błogosławieństwem dla tarczycy. Żurawina dostępna jest w sklepach w formie świeżej, suszonej lub przetworów takich jak soki i konfitury. Wybierając jakąkolwiek, prócz świeżej, formę zwracać należy uwagę na jej jakość. Żurawina powinna być niesiarkowana, przetwory zaś nie wykazywać na pierwszym miejscu swojego składu cukru.