O tym, że dieta powinna być bogata w błonnik, wiedzą wszyscy. Błonnik jednak bardzo często kojarzy nam się z płatkami pełnoziarnistymi lub musli i na tym koncentrujemy swoje wysiłki. Rzeczywiście, odnajdziemy go w tych właśnie produktach. Oprócz tego także w kaszach i niełuskanych ziarnach ryżu, pełnoziarnistym pieczywie, ale i warzywach strączkowych, kapustowatych, burakach i marchewce. Błonnik ma także większość owoców. Spośród żywieniowych nowinek, celem uzupełnienia błonnika w diecie, warto sięgać również po siemię lniane, nasiona chia, suszony kokos czy otręby. Błonnik w organizmie pełni bardzo ważną funkcję, ponieważ to od niego ostatecznie zależy prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Sprzyja także odchudzającym, ponieważ pęcznieje w żołądku i pomaga uzyskać uczucie sytości. Światowa Organizacja Zdrowia wylicza, że osoba dorosła powinna dziennie spożywać minimum 20 g błonnika, jednak tak naprawdę zliczanie parametrów żywności nie ma większego sensu. Zdrowe jedzenie i zastąpienie produktów oczyszczonych pełnoziarnistymi jest wystarczające, by osiągnąć zamierzony cel.