Berberyna w diecie sportowej

Medycyna rozwija się bardzo dynamicznie. Im bardziej jest rozwinięta tym bardziej jasne staje się, że wiele składników naturalnych, które do tej pory były w medycynie klinicznej deprecjonowane, a wykorzystywane jedynie w medycynie naturalnej lub ludowej, są bardzo wartościowe ze względu na właściwości. Status tych składników lub związków chemicznych, zmienił się drastycznie z niemal zabobonnego ich traktowania i postrzegania. Obecnie są one potencjalnymi cudownymi lekami. Wiele z tych związków już zostało odkrytych, a coraz więcej czeka na badania. Jednym z takich związków jest berberyna. Berberyna jest wytwarzana przez roślinę berberys. Roślina ta obecnie występuje w Azji, chociaż niegdyś występowała powszechnie na terenie całej Europy. Jak do tej pory trwają jeszcze badania kliniczne, ale wiadomo że substancja ta ma właściwości przeciwzapalne przeciw-nadciśnieniowe, wspomaga walkę z cukrzycą i nowotworami. Warto zatem sprawdzić jej możliwości i wypróbować ją, na pewno nam nie zaszkodzi, a może zdziałać wiele dobrego.