Meksykańskie jedzenie składa się z rozmaitych smaków i kolorów. Kukurydza i ryż to jedne z najczęstszych składników, które można znaleźć w wielu meksykańskich potrawach, a także w ramach salsy. Bardzo ceniona jest również papryczka chili – dodaje się ją do wielu potraw, w tym: zup, sosów i burritos. Fasola jest również bardzo popularna i można ją tam znaleźć w ramach kilku różnych odmian, w tym fasola czarna i pinto. Wszystkie mogą być wykorzystywane na kilka sposobów, w tym w formie gorącej fasolki bądź podawanej na zimno w sałatkach i zupach. Klasyczny burrito jest jednym z najbardziej popularnych faworytów meksykańskiej kuchni. Prawdziwe meksykańskie burritos są zwykle dużo mniejsze niż większości z nas się wydaje i zwykle zawierają tylko kilka składników takich jak mięso lub ryż. Środek mieści się w placku znanym jako taco. Słowo taco pochodzi z Hiszpanii i oznacza „lekką przekąskę”. Salsa sama w sobie pochodzi również z hiszpańskiego i oznacza sos. Salsę można wytwarzać w wielu odmianach, w tym z chilli, pomidorów, papryki i wielu rodzajów przypraw.