Spirulina to glon o charakterystycznej niebieskozielonej barwie. Została niedawno zaliczona do grupy tzw. superfoods ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Włączenie jej do diety jest rzeczywiście dobrym pomysłem, szczególnie w przypadku suplementowania diety osób starszych, bardzo aktywnych fizycznie oraz wegetarian. Ci ostatni powinni spożywać spirulinę ze względu na wysoką zawartość dobrze przyswajalnego białka. Białko zresztą to aż 70% masy spiruliny. Oprócz niego glon jest dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, K, a także składników takich jak karoten, miedź, potas czy wapń. Odnajdziemy tu również żelazo czy jod. Dzięki temu koktajle z dodatkiem spiruliny wykazują bardzo dobre działanie na tarczycę, regulując jej pracę. Poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego, wspierają jelita w ich pracy i zapobiegają otłuszczaniu wątroby. Niektórzy wskazują także na lepsze oczyszczanie organizmu i wspieranie go w objawach alergicznych. Sportowcy pokochali spirulinę za wsparcie wytrzymałości organizmu w czasie treningów aerobowych.