Dieta osoby odchudzającej się nie może być uboga w składniki odżywcze. Lepiej dokonywać świadomych wyborów żywnościowych i tłuste, czerwone mięso smażone na głębokim tłuszczu zastąpić chudymi rybami. doskonale nadaje się tuńczyk. Wyróżnia go niska kaloryczność oraz spora zawartość dobroczynnych składników odżywczych. Po tuńczyka powinni sięgać również Ci, którzy pracują nad swoją masa mięśniową. Ryba jest bowiem źródłem bardzo cennego dla naszego organizmu białka. Zawiera ponadto dobroczynne kwasy omega- Błędem popełnianym przez wielu jest eliminacja tłuszczy z diety. Wartościowe tłuszcze takie jak właśnie omega-3 są bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy również nadmienić, że ryba ta zawiera tak ważną w okresie zimowym witaminę D. Ma ona pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry, stan kości oraz układ odpornościowy. Tuńczyk może się również pochwalić sporą zawartością witamin z grupy B, niacyny oraz B Do tego zawiera cenne składniki mineralne w postaci selenu, magnezu czy potasu.