Kwas foliowy pełni w organizmie tak ważną funkcję, że został nawet uznany za witaminę i ukrywa się w zestawie witamin z grupy B pod tajemniczą nazwą witaminy B Przeciętnemu człowiekowi kwas foliowy kojarzy się ze stanem ciąży, ponieważ dla przyszłych matek jest niezbędny. Wspieranie rozwoju płodu nie jest jednak jedyną jego funkcją. Kwas foliowy odkrywa bardzo ważną rolę w przemianach aminokwasów oraz w budowie składników krwi, jest również potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Suplementacja jest stosunkowo łatwa i częsta nie tylko u ciężarnych, ale i u osób odchudzających się, przyjmujących długotrwale lekarstwa albo też cierpiących na schorzenia układu pokarmowego. Prócz suplementacji warto sięgać po produkty spożywcze, które zawierają kwas foliowy w swoim składzie. Na szczęście jest ich sporo, a wśród najważniejszych wymienić wystarczy szpinak, brukselkę, bób, kalafior czy brokuły. Dobrym źródłem są także jajka i kiełki zbóż. Warzywa zawierające w składzie B6 najlepiej spożywać surowe lub krótko gotowane.