Jedne z najbardziej odżywczych i wartościowych płatków, jakie można tylko spotkać. Są nie tylko idealne dla sportowców ale również dla osób dbających o dietę i zdrowe odżywianie. Są bogatym źródłem węglowodanów i błonnika, posiadają mnóstwo witamin takich jak witamina B, magnez, żelazo, kwas foliowy, wapno czy fosfor. Wszystkie zawarte w nich witaminy wspomagają pamięć i koncentrację oraz poprawiają wydajność organizmu. Płatki owsiane górskie otrzymujemy z oczyszczonego ziarna owsa, poddanego zabiegom hydrotermicznym, po czym ziarno zostaje krojone lub przełamane. Płatki można przyrządzić na dwa sposoby, ugotować na wodzie lub na mleku. Gotuje się je kilka minut aż do momentu zmiękczenia. Można również dodać do nich pokrojone w kostkę owoce albo siemię lniane, dzięki czemu nasz posiłek będzie zawierał kwasy tłuszczowe omega- Doskonale nadają się jako dodatek do omletów. Wystarczy suche płatki pomieszać z jajkiem i usmażyć z obu stron. Płatki owsiane odgrywają dużą rolę w stosownym odżywianiu się, są bogate w wiele witamin, dzięki którym nasz organizm lepiej funkcjonuje.