Warzywa strączkowe to między innymi fasola, ciecierzyca, soczewica. Odmian poszczególnych gatunków roślin jest naprawdę mnóstwo. Wśród fasoli, poza popularnym Jasiem, odnajdziemy też szparagową, adzuki, maślaną, czarne oczko. Z bogactwa roślin strączkowych warto korzystać. Zawierają dużo minerałów, są świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka, dla osób, które nie jedzą mięsa. Są również bogate w błonnik, w obu zresztą postaciach: rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Dzięki temu rośliny strączkowe korzystnie wpływają na regulację poziomu cukru we krwi, obniżają ciśnienie, dzięki czemu skutecznie chronią przed cukrzycą i innymi chorobami cywilizacyjnymi. W strączkowych odnajdziemy również bardzo cenne polifenole, fitosterole i saponiny, czyli substancje, które zabezpieczają ludzki organizm przed stanami zapalnymi, regulują gospodarkę hormonalną, przeciwdziałają patogenom i czynnikom chorobotwórczym. Strączkowe powinny więc zająć stałe miejsce w naszym menu, z zastrzeżeniem jednak, że – jak zwykle – lepsze są rośliny świeże niż suszone lub z puszki.