Cebula to jedno z tych warzyw, które zasłużyły sobie na miano naturalnych antybiotyków. Lecznicze, bakteriobójcze właściwości cebuli są znane i wykorzystywane między innymi w postaci domowych sposobów na rozprawianie się z infekcjami. Warzywo to można spożywać pod różnymi postaciami, jednak z perspektywy zainfekowania górnych dróg oddechowych, szczególnie wartościowym rozwiązaniem jest przyrządzenie syropu z cebuli. Taki naturalny lek pomoże stłumić ból zainfekowanego gardła i złagodzić kaszel: zarówno suchy, jak i mokry. Co więcej, obecne w cebuli mikroelementy potrafią wzmocnić system odpornościowy i usprawnić jego działanie, pomagając tym samym organizmowi pokonać chorobę. Aby sporządzić syrop z cebuli, wystarczy posiekać ją dosyć drobno i zasypać niedużą ilością cukru lub miodu. W niedługim czasie pojawi się żółtawo zabarwiony sok, o dość intensywnym zapachu i słodkim smaku – należy go wypić, ostrożnie go wcześniej odcedzając. Porcję syropu najlepiej jest zużyć tego samego dnia, w którym został przygotowany.