Przyjmowanie pożywienia to jedna z kluczowych czynności życiowych, warunkująca właściwe funkcjonowanie całego ludzkiego organizmu. To jeden z zasadniczych sposób na dostarczenie ciału niezbędnych mu mikroelementów. Niestety wskutek zaawansowania cywilizacyjnego, niekiedy jedzenie, na równi z zanieczyszczonym powietrzem i innymi chemikaliami, z jakimi człowiek styka się na co dzień, pozostawia w organizmie złogi bezużytecznych, a wręcz szkodliwych toksyn. Na szczęście to właśnie układ pokarmowy jest także kluczem do przeprowadzenia procesu detoksykacji – wypada więc orientować się, jakie metody i jakie produkty żywnościowe mają moc przyspieszenia procesu usuwania toksyn. Kuracje oczyszczające skupiają się na kilkudniowej zmianie diety na taką, która jest bogata w konkretną żywność. Zasadnicze miejsce zajmują tu naturalne źródła błonnika, ale trud detoksykacji wspomaga wiele roślin, które mają działanie bakteriobójcze. Można wymienić wśród nich między innymi cytryny, grejpfruty, czarne orzechy, imbir. Ogromną rolę odgrywa też picie czystej wody.