Miechunka to owoc, który niewiele osób kojarzy. Jeżeli już, to przychodzi nam na myśl raczej dodatek do liściastych herbat zielonych. Tymczasem w sklepach ze zdrowym jedzeniem i żywnością ekologiczną można kupić paczkowaną miechunkę. Miechunka pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie od wieków była stosowana w medycynie i ziołolecznictwie lokalnej ludności. Okazuje się, że w 100 gramach miechunki znajdziemy prawie trzykrotnie więcej antyutleniaczy niż w tej samej ilości żurawiny oraz o prawie 150% więcej błonnika niż znajdziemy w suszonych śliwkach. Ta ilość miechunki to tyle samo potasu, ile zawierają dwa banany. Oprócz tych składników w miechunce odnajdziemy witaminę C, pektyny, żelazo, witaminy z grupy B, magnez. Miechunkę najczęściej można kupić w wersji kandyzowanej lub suszonej. Ta druga jest zdecydowanie lepsza, ponieważ nie zawiera zbędnego cukru. Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, więc można spożywać miechunkę jako przekąskę. Sprawdzi się także jako dodatek do sałatek, dań z ryżem oraz mięs.