Mąka z ciecierzycy to idealna propozycja dla osób, znajdujących się na diecie bezglutenowej. Można stosować ją samodzielnie lub jako dodatek do wypieków z innych rodzajów mąk bezglutenowych, które zakładają nieużywanie jajek w przygotowaniu ciasta. Wypieki bezglutenowe z reguły zakładają spory dodatek jajek, a dzieje się tak ze względu na brak wiązań białkowych. Sprawia to, że ciasta bezjajeczne po prostu się kruszą. Na szczęście można je zastąpić mielonym lnem, tofu lub właśnie mąką z ciecierzycy. Ma ona strukturę przypominającą jajka, którą uzyskuje dzięki zawartości białek. Białka zawiera zresztą pięciokrotnie więcej niż mąka tradycyjna. Mąka z ciecierzycy ma także dawkę skrobi opornej, czyli węglowodanów, które nie są trawione przez nasz układ pokarmowy i nie powodują podniesienia poziomu cukru we krwi, tak jak dzieje się w przypadku wszystkich innych rodzajów mąki zbożowej. Oprócz tego w jej składzie odnaleźć możemy cenny kwas foliowy oraz innych witamin z grupy B – w szczególności witaminy B1