Margaryna to produkt, który nietrudno znaleźć w sklepowym dziale z nabiałem. Powszechnie uchodzi przede wszystkim za alternatywę masła jako tłuszczu do smarowania pieczywa i w tej perspektywie jest przedmiotem nieustannego sporu, który rodzaj sprzedawanego tłuszczu jest korzystniejszy dla zdrowia. Margaryna składa się z tłuszczów roślinnych, rozrzedzonych wodą lub mlekiem, całości receptury dopełniają rozmaite substancje poprawiające smak i kolor. Faktem jest, że w margarynie mogą znajdować się szkodliwe tłuszcze trans, odpowiedzialne między innymi za podwyższanie poziomu złego i obniżanie ilości dobrego cholesterolu, jednak jakość każdej konkretnej margaryny zależy od metod produkcji, jakie uskutecznia dany producent. Oprócz margaryny konkurującej z masłem, w sklepach znajdują się także margaryny twarde, w kostkach – one są z kolei konieczne do przygotowywania pysznych domowych wypieków. Jest to nieco paradoksalne, właśnie one zawierają więcej tłuszczów trans, a wzbudzają mniejsze kontrowersje od swoich miękkich kuzynek.