L-arginina jest kwasem naturalnie występującym w niewielkich ilościach w organizmie człowieka. Wytwarzany jest samoczynnie z innych związków. O ile młodzi ludzie nie potrzebują dodatkowej suplementacji tym aminokwasem, to wraz z wiekiem maleją możliwość organizmu w zakresie syntezy argininy. L-arginina nie została jeszcze całkowicie rozszyfrowana przez naukowców, bowiem każde nowe badania przynoszą coraz to inne wiadomości. Właściwy poziom argininy w organizmie odpowiada za właściwy przebieg syntezy tlenku azotu, dzięki czemu wspomaga profilaktykę miażdżycy, chroni przed arytmią, nadciśnieniem, chorobą wieńcową. Sportowcy zażywają argininę w celu znacznego przyspieszenia regeneracji obolałych po intensywnym wysiłku fizycznym mięśni. Dodatkowo dla chorujących na chorobę wieńcową umożliwia umiarkowane treningi, niwelując uczucie bólu. Bogatym źródłem tego aminokwasu w głównej mierze są orzechy oraz inne nasiona. Jednak to może nie wystarczyć dlatego z biegiem lat warto jest pomyśleć o dodatkowej suplementacji.