Kasza gryczana jest produktem typowo polskim i doskonale zakorzenionym w polskiej tradycji. Zalicza się do potraw wysokoenergetycznych, jest bardzo pożywna, a przy tym modna – również ze względu na swoją bezglutenowość. Przywykliśmy do tego, że podaje się ją jako dodatek do mięsnych gulaszów oraz zawiesistych sosów i choć sprawdza się w tej roli doskonale, zasługuje na to, by odczarować ją nieco także dla innych zastosowań. Kasza gryczana jest produktem wysokobiałkowym, zawiera przy tym aminokwasy. Ma też magnez oraz żelazo. Choć na półkach sklepowych popularniejsza jest odmiana palona, ciemna, bardziej polecana jest jasna, niepalona wersja. Jedna i druga jednak znakomicie skomponuje się z mięsami i warzywami, może jednak z łatwością stać się główną bohaterką. Sprawdzi się w wersji wytrawnej, ale także na słodko i na śniadanie. Z jej ugotowanych ziaren z łatwością przygotujemy beztłuszczowe placuszki, które podawać można z owocami, warzywami lub hummusem jako przekąskę i zdrowe śniadanie. Zastosowań kaszy jest wiele, dobrze zatem sięgać po nią jak najczęściej.