O doskonałych właściwościach kaszy bulgar wiedzą od setek lat mieszkańcy Bliskiego Wschodu. Dziś ta najlepsza z kasz dostępnych na rynku powoli wchodzi do naszego jadłospisu. Kasza bulgur posiada nawet kilka razy więcej składników odżywczych niż inne kasze, poza tym doskonale wpływa na pracę układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego. Kasza bulgur inne kasze bije na głowę. Zawiera dwa razy więcej błonnika niż konkurenci z rodziny, do tego z powodzeniem może być polecana w dietach. 100 gram ugotowanej kaszy to około 80 kcal, podczas gdy taka sama dawka kaszy mannej zawiera około 10 kcal więcej. poza tym kasza bulgar zawiera duże ilości fosgoru, potasu czy kwasu foliowego. Zawiera także duże ilości magnezu. Kasza bulgar posiada wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu naczyniowo-sercowego: potas, wapń, magnez i sód. Jest niemal idealnymi daniem dla osób intensywnie trenujących, usprawnia przepływ krwi i lepsze dotlenienie organizmu. Kasza ta wspomaga także perystaltykę jelit, dzięki wysokiej zawartości błonnika w stosunkowo małej ilości pokarmu.