Żyjemy w epoce coraz częstszego fałszowania żywności. Ofiarą takich działań padł jeden z najzdrowszych produktów spożywczych wszechczasów, czyli miód. Coraz trudniejsze jest rozpoznanie właściwego miodu, ponieważ na półkach nie tylko znajduje się coraz więcej słoiczków z miodem sztucznym, ale także pojemniki z miodem, który przedstawiany jest przez producentów jako naturalny, będąc sprytną mieszanką prawdziwego miodu z syntetykiem. Koronną radą zwolenników zdrowej żywności jest zaopatrywanie się w miód w sprawdzonym punkcie, nie każdy ma jednak taką możliwość. O prawdziwości zakupionego produktu powie nam jednak smak. Prawdziwy miód początkowo jest bardzo słodki, jednak po upływie chwili można wyczuć w nim interesujące naturalne nuty. Delikatne pieczenie, jakie możemy odczuć na ustach, także świadczy o prawdziwym miodzie. Sztuczne miody nie mają tego posmaku i efektu, ponieważ są tak naprawdę pochodną wody i cukru. Wiele o miodzie powie także sposób układania się na łyżce. Jeśli tworzy równomierny stożek, ściekając z łyżki, jest miodem prawdziwym, jeśli rwie się i płynie nieregularnym strumieniem – najpewniej jest to podróbka. Wielce mówiącym parametrem jest także waga – miód w litrowym słoiku ważyć będzie nie mniej niż 1,4 kilograma.