Zbliżająca się wiosna dla wielu osób jest powodem do niepokoju. Obawiamy się kalorii, które pozyskaliśmy zaniedbując ruch oraz folgując sobie w zakresie menu. Dla niektórych zima jest odpowiednim okresem, aby przestawić się na potrawy ciężkie i tłuste, te zaś na pewno odłożą się w postaci nadprogramowych kilogramów. Tymczasem rozgrzewająco działa nie tylko bigos i tłuste jednogarnkowe potrawy. Sporą część pracy zrobią w tym przypadku odpowiednio dobrane przyprawy, które nie fundują organizmowi balastu kalorycznego. Bardzo cennym w okresie jesienno-zimowym specyfikiem jest cynamon. Bardzo dobrze komponuje się on zarówno z deserami, jak i daniami wytrawnymi, stanowi też nieoceniony dodatek do popołudniowej herbaty. Imbir nie tylko rozgrzewa, ale wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza przemianę materii, co jest cenną wskazówką dla osób odchudzających się. Dobrym pomysłem na rozgrzanie bez wyrzutów sumienia jest też cynamon oraz kurkuma. Obie przyprawy wyróżniają się działaniem przeciwbólowym i poprawiającym krążenie. Kurkuma z odsieczą przyjdzie też osobom z chorobami stawów.