Chęć podjadania słodyczy to największa bolączka wielu osób na diecie. Przyczyny tego stanu rzeczy są bardzo różne: u jednych to zwykłe łakomstwo, u innych nawyk, jeszcze inni są po prostu uzależnieni od cukru. Część osób podjada kompulsywnie lub traktuje łakocie terapeutycznie. Zachcianki na słodycze są bardzo często spowodowane psychiką, trybem życia – tu największymi winowajcami jest brak snu, brak czasu na regenerację czy stany przewlekłego zmęczenia. Zdarza się jednak, że przyczyna leży w źle zbilansowanej diecie i niedostarczaniu organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Czasem problemem są stany chorobowe: insulinoodporność, problemy z tarczycą, kłopoty hormonalne. Aby pokonać chęć podjadania słodyczy między posiłkami, w pierwszej kolejności należy zdiagnozować przyczynę: przeanalizować dietę, zrobić niezbędne badania lekarskie. Z diety wyrzucić należy cukry proste, a wprowadzić zdrowe tłuszcze i białko. Przynajmniej 20% dziennego zapotrzebowania kalorycznego powinny stanowić tłuszcze. Warto uzupełniać także minerały, takie jak chrom czy cynk.