Ocet jabłkowy traktowany jest już nie tylko jako dodatek poprawiający walory smakowe, ale również często stosowany jest jako lek na różnorodne dolegliwości lub wspomagacz procesu odchudzania. Co do właściwości leczniczych i odchudzających warto podejść nieco z przymrużeniem oka, bowiem nie wszystkie powszechnie znane właściwości znajdują potwierdzenie w badaniach lub opiniach lekarzy specjalistów, część z nich jest efektem przekazywanych z pokolenia na pokolenie mądrości ludowych. Jeżeli chodzi o wspomaganie odchudzania ocet jabłkowy przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie większej ilości soków trawiennych, syntezę enzymów trawiennych, usuwa złogi tłuszczu – w rezultacie pomaga to spalać nadmiar zbędnego tłuszczu. Ocet zawiera śladową ilość kalorii dlatego w przypadku diety redukcyjnej warto zastąpić nim np. majonez. Pro zdrowotne właściwości ocet wykazuje poprzez obniżanie ciśnienia krwi, zapobieganiu miażdżycy. Najzdrowszy będzie samodzielnie robiony. Wystarczy rozpuścić 2 łyżki octu i miodu w małej ilości wody, pozostawić na kilka godzin i wypić.