Śmietanka kokosowa to produkt, który ma podobne pochodzenie jak mleko kokosowe. Od swojego krewnego różni się jednak wyższą zawartością tłuszczu, mniejszą zaś wody – identyczne proporcje występują w przypadku mleka krowiego oraz śmietany tegoż pochodzenia. Śmietanka kokosowa, niestety, bywa często mylona z kremem kokosowym, to zaś zupełnie inny produkt. Jest dużo trudniej dostępna niż mleko kokosowe, ale też rzadziej używana. Z reguły swoje zastosowanie odnajduje w przygotowywaniu deserów oraz wypieków – zupełnie jak krowia śmietana kremówka. Tą analogią powinniśmy się sugerować, chcąc ją stosować, chociaż śmietanka nadaje się też do bezpośredniego picia lub jako element koktajli. Na szczęście, śmietankę kokosową można samodzielnie uzyskać z mleka kokosowego kupowanego w puszkach. Wystarczy wstawić taką puszkę do lodówki na 24 godziny. Niska temperatura sprawi, że tłuszcz oddzieli się od wody. Po obróceniu puszki śmietanka, która znajduje się u góry, opadnie na dno i po odlaniu płynu w puszce pozostanie sama śmietanka.