Kozieradka to jedno z określeń, pod jakimi kryje się roślina nazywana też koniczyną grecką, greckim sianem czy bożą trawką. Te pozostałe określenia podpowiadają nieco, jakie cechy wyglądu posiada kozieradka. Roślina ta charakteryzuje się trójlistkowymi liśćmi, tym że wypuszcza żółtawe kwiaty oraz owocuje beżowymi nasionami. To właśnie one sprawiają, że o kozieradce jest tak głośno w świecie naturopatii. Stosowanie ich jako przyprawy do potraw pomoże rozwiązać wiele problemów dotykających układ trawienny, a także wielu z nich skutecznie zapobiec. Kozieradka jest polecana szczególnie tym, którzy zmagają się z niestrawnością, wrzodami, zaparciami, dysfunkcjami wątroby. Przyjmowanie kozieradki może pomóc w rozprawieniu się z chorobami pasożytniczymi lub w zatrzymaniu problemów z hemoroidami. Działanie kozieradki na układ pokarmowy sprowadza się do tego, że jest ona postrzegana jako ważny element profilaktyki choroby nowotworowej jelita grubego. Co więcej, pomagają one także obniżać poziom cukru we krwi oraz stężenie złego cholesterolu.