Czekolada na diecie? Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak. Mimo, że wśród słodyczy kaloryczną bombą jest właśnie czekolada, to jednak warto od czasu do czasu po nią sięgać. Oczywiście z umiarem, ale czekolada ma tyle prozdrowotnych składników, że jej całkowite skreślenie z produktów, które spożywamy nie jest wskazane. Do tego, co ciekawe, im bardziej kaloryczna czekolada, tym równocześnie zdrowsza. Bo ma wtedy wyższą zawartość kakao, a to właśnie ono jest w czekoladzie najcenniejsze. W niewielkich ilościach czekolada jest – wbrew pozorom – wskazana nawet na diecie, ze względu na jej walory zdrowotne. Poza tym – i to może niektórych zaskoczyć – może ona nawet wspomóc odchudzanie. Jest tak ponieważ jeden ze składników czekolady przyspiesza metabolizm, a to z kolei pozwala na szybsze spalanie kalorii. By jednak tak się stało, musimy sięgać po czekoladę gorzką. Ta jest najcenniejsza dla naszego zdrowia i najmniej groźna dla naszej diety. Jedzmy więc czekoladę od czasu do czasu – smacznego! Tym bardziej, że taka „nagroda” ułatwi nam utrzymanie rygoru diety.