Czystek to zioło – występujące w ponad 50 gatunkach, porastające między innymi obszary wybrzeży Morza Śródziemnego, w rejonie azjatyckim czystek występuje także w głębi zachodniej części kontynentu. Wśród innych roślin wyróżnia go przede wszystkim wysoka zawartość polifenoli, czyli przeciwutleniaczy, zapobiegającym procesom utleniania się komórek – które mogą prowadzić na przykład do pojawiania się zmian nowotworowych. Pod tym względem napar z czystka może konkurować z czerwonym winem, a nawet je pokonać. Herbatka z czystka wykazuje jednak także inne lecznicze właściwości, które czynią tę roślinę tak interesującą. Te same polifenole mają bowiem moc wyciszania stanów zapalnych i reakcji alergicznych, podnoszenia odporności organizmu. Możliwe, że minimalizują ryzyko zapadnięcia na choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycy – powstrzymują bowiem proces utleniania złego cholesterolu. Filiżanka łagodnej herbatki z czystka dodaje także energii i potrafi skutecznie polepszyć samopoczucie.