Istnieje przepis na domowe batony proteinowe. Nie kosztuje to dużo, ale wymaga trochę naszej pracy. Potrzebujemy do tego kilku składników, a mianowicie mowa o: płatkach owsianych błyskawicznych około 60 g, mące z płatków owsianych, kokosową lub migdałową, rodzynkach duże, średnie albo małe, orzechach arachidowe, włoskie, nerkowce, migdały i brazylijskie, mleku krowim, kokosowym bądź sojowym, czterech miarkach odżywki białkowej. Sposób przyrządzenia batonów: Warto zalać wrzątkiem błyskawiczne płatki owsiane, ponieważ łatwiej będzie uformować jakiś kształt. Odżywkę białą dokładnie wymieszać z mlekiem i dodać mąkę, orzechy i rodzynki. Wszystko należy mieszać do momentu aż konsystencja stanie się odpowiednio gęsta, później można przejść do formowania z masy wymarzonych batoników. Wygląd posiłku jest bardzo ważny, dlatego warto się do tego przyłożyć. Kiedy batoniki będą już uformowane, należy na godzinę włożyć je do zamrażalki, aby stały się twarde. Smaczne jedzenie sprawi, że na naszej twarzy pojawi się uśmiech.